Daniel Buren in de Bogortuin

Gisteren viel een folder van stadsdeel Zeeburg bij ons op de mat, getiteld ‘Kunstwerk in de Bogortuin’. Ik wist nergens van, maar dat kan ook prima aan mij liggen. Geinteresseerd begon ik te lezen. Halverwege de folder begon er iets te borrelen; toen ik hem uit had was ik kwaad. Behoorlijk kwaad zelfs. Zijn ze nou helemaal gek geworden in dit stadsdeel?!
Wat is er aan de hand? De gemeenteraad van Amsterdam heeft schijnbaar een tijd geleden geld beschikbaar gesteld om een kunstwerk te realiseren in de Bogortuin. Niks mis mee, goed plan. De keuze van de kunstenaar is uiteindelijk gevallen op Daniel Buren en zijn interpretatie van kunst in de openbare ruimte. Zijn keuze is vrij opzienbarend: 60 vlaggenmasten met zuurstokkleurige puntzakken (‘windvanen die meedraaien met de wind’). Zie hieronder de Art impression uit de folder. Zie daaronder de foto van de Bogortuin nu (klik op de foto’s voor vergroting).

ArtImpBurenBogor

Ik vind dit ‘voorstel’ (voor zover niet al besloten is; Dennis Straat, stadsdeelwethouder kunst & cultuur stelt: ‘De mening van de buurtbewoners wordt op prijs gesteld, al is de bewonersavond niet bedoeld als formele inspraakronde’…) stuitend. Waarom?

Het heeft niets met de bewoners of woongenot te maken maar alles met geldingsdrang (‘hoge allure’, ‘internationale uitstraling’ aldus de folder) van de lokale politiek.
Het is regentesk.
Nu kom je dit wel vaker tegen, maar niet in deze extreme vorm van 60 palen met gekleurde puntzakken op het enige grote park op de eilanden. Het gaat niet op in de omgeving, it’s in your face, de bomen verdwijnen, het grasveld verdwijnt; er is geen ontkomen aan.
Daarnaast heb ik wel vaker gemerkt (tijdens, jawel, mijn studie kunstgeschiedenis) dat beslissingsmakers zich erg laten leiden door de waan van de dag. Bang om als ‘niet-ingewijde’ te worden gezien. Dennis Straat doet het voorkomen als heeft hij het licht gezien na aanvankelijke twijfel, ik lees hierin de zoveelste politicus die zich heeft laten ompraten door de ‘kenners’. Gelukkig plopte er vanochtend een mailtje in mijn inbox. Een buurman is aan het inventariseren hoe omwonenden tegen dit plan/ontwerp aankijken en of er protest valt te bundelen, want ook bij hem sloeg de folder in als een bom.
Ik protesteer mee, want ik heb niets tegen kunst in de openbare ruimte, zelfs niet als ik het persoonlijk niet zo mooi vind, maar dit heeft niets meer met een kunstwerk te maken; dit is een invasie, waarbij de openbare ruimte door kunst ‘besloten’ wordt.
ps: een kanttekening, want ik wil niet worden gezien als een ‘Nimby’ (Not in my backyard). Alle respect voor de heer Buren en hoe hij de openbare ruimte ziet, alleen denk ik werkelijk dat hij er naast zit met dit ontwerp op deze plek. Het klopt niet, het past niet, het is niet-des-Bogortuins… Enfin, hier laat ik het bij. Ik hoor graag uw aller mening!

67 gedachten over “Daniel Buren in de Bogortuin

 1. Monique

  Ook bij mij, een bewoner van de Javakade, sloeg de nieuwsbrief in als een bom. Ik had verwacht dat er op internet al veel meer boze reacties te vinden zouden zijn, maar je bent de eerste die ik gevonden heb. Ik heb in mijn woede al een stuk geschreven dat ik naar het Parool wil sturen, maar ik denk dat ik daar nog even mee wacht nu ik hoor dat een buurman al aan het kijken is of een protest te bundelen valt. Ik doe graag mee aan een gezamenlijke protest-actie, want dit gaat niet over kunst, maar over hoe een wethouder met “kunst” pretenties over de ruggen van bewoners de openbare ruimte verknoeit. Je slaat de spijker op zijn kop met je opmerking over beslissingsmakers die bang zijn om als “niet-ingewijde” te worden gezien. Bij moderne kunst treedt maar al te vaak het verschijnsel kleren-van-de-keizer op, en dat is hier ook aan de hand. Het lijkt me in elk geval een goed plan om dit in de media aan de kaak te stellen.

  1. Marja

   Hoi Monique,

   Trommel een ieder op wat mij betreft. Ik had ook gedacht dat er meer informatie te vinden zou zijn op internet, bijvoorbeeld bij het stadsdeel, maar niks, vandaar mijn inscannen van de foto en dit artikel.
   Ik denk dat het inderdaad zinvol is onze reacties te bundelen. Alle reacties die ik via dit blog binnenkrijg zal ik bundelen en meenemen in de protestorganisatie.

   groetjes,

   Marja

  2. Dave Nelissen

   Beste Marja,

   Je staat echt niet alleen.
   Denk dat elke weldenkende bewoners rond de Bogortuin tegen deze verpesting van de openbare ruimte is.
   Waarom moet elke cm bewoond worden?

   De vlaggen zijn zeker mooi, maar dan wel op de Zuid-As.
   Niet in onze “tuin”.

   Nu is het zaak actief handtekeningen te werven.
   Ik zal me hier ook voor inzetten zodra ik weer in NL ben (30 maart).

   Met ondersteunende groetjes,

   Dave Nelissen
   Bogortuin 30

   1. Marja

    Hoi Dave,

    De 30e is om 19.30 de officiele presentatie van het kunstwerk. Als je het haalt: kom ook.
    Verder wordt er al flink wat actie ondernomen. Houd mijn blog in de gaten voor verdere ontwikkelingen.
    Dank voor je reactie (deze nemen we ook allemaal mee), groetjes, Marja

 2. Eva Schenk

  Dag Marja,

  Wat zijn wij opgelucht met jouw reactie! Ook wij hebben vanavond het nieuws vernomen via een nieuwsbrief dat er dus een mega lelijk en te groot kunstwerk op het enige stukje groen van Java-eiland met vrij uitzicht komt te staan.
  wIJ ZIJN GESCHOKT EN VOORAL ERG BOOS!! Hoe kan het toch dat zo’n kunstwerk al is goedgekeurd door het stadsdeel ZONDER de bewoners hierin te kennen??? Wij begrijpen er werkelijk geen bal meer van.
  Jammer dat het oorspronkelijke idee geen doorgang kon vinden wegens het overlijden van die kunstenaar. Nu worden we opgescheept met een mega lelijk en schreeuwerig kunstwerk waarbij het uitzicht verloren gaat, lawaai met zich meebrengt en hier niemand om gevraagd heeft…het is werkelijk te bezopen voor woorden…

  Wat kunnen we hier tegen doen?? Ik heb geen idee; kennelijk is het kunstwerk al in kannen en kruiken..

  Hopelijk komen er veel mensen naar de informatie avond op dinsdag 30 maart om 19.30 uur in de Kompaszaal en is het nog mogelijk om dit kunstwerk tegen te kunnen houden..
  Mvg
  Eva Schenk

 3. laetitia

  Beste allen,

  Ik hoop dat we in grote getalen onze stem kunnen laten horen in deze. Kunnen we samen optreden in actie? Koppel ons ook aub aan uw buurman..:)

  Ik vond een afbeelding van een zelfde kunstwerk op een strand. Kunt u dit plaatsen op uw blog aub?
  http://online.wsj.com/media/0421pod08.jpg
  (link, mf)

  Schaalgrootte is enorm, alle vrije ruimte wordt opgevuld als dit doorgaat.

  Boos over de onredelijkheid van dit voorstel…

  Met groet,

  Laetitia

 4. Anton de Goede

  Morgenavond in VPRO’s De Avonden rond 21.40 uur:

  Een gesprek met Dennis Straat, stadsdeelwethouder kunst en cultuur van de Amsterdamse wijk Zeeburg, over de net naar buiten gebrachte keuze voor het kunstwerk ‘To see which way the wind blows’ van de Franse beeldend kunstenaar Daniel Burens. Dit kunstwerk dat permanent in een woonwijk op een van de Oostelijke Eilanden zal worden geïnstalleerd bestaat uit zestig masten met windvanen, die speciaal bedrukt zijn met gekleurde banen. Bewoners zijn het afgelopen weekeinde geconfronteerd met de keuze voor dit kunstwerk als een voldongen feit. Niet iedereen is daar blij mee

 5. Eva Schenk

  Beste mensen,

  Zouden we een avond in kunnen lassen om de koppen bij elkaar te steken voor een actieplan?
  Wij wonen aan de Bogortuin en jullie waarschijnlijk ook allemaal wel dus het is makkelijk afspreken.

  Wij zouden bijvoorbeeld graag zoveel mogelijk handtekeningen willen verzamelen hier en rondom het Java eiland. Hoe meer mensen er mee doen, hoe groter onze stem TEGEN dit belachelijke voorstel is!
  Als we nu een avondje langs alle blokken gaan die op de Bogortuin uitkijken dan kunnen we al hopelijk veel mensen bereiken!
  Laetitia, ik heb je bijlage geopend en werkelijk: ik schrok me helemaal kapot! Als zo’n kunstwerk op Java eiland komt te staan, dan zijn we echt in de aap gelogeerd!
  Dank je wel voor de impressie!
  Ook wij hebben onze buurtjes al op de hoogte gesteld en het merendeel is er ook echt mee oneens. Hoe kan het ook anders!
  Kom maar op met reacties!

  groetjes
  eva
  evalaura_schenk ed hotmail dot com

 6. Arend

  “Het kunstwerk maakt de Bogortuin speels
  en nodigt uit om te recreëren.”

  Dit bos van 60 palen met wapperende vanen zal het onmogelijk maken om nog langer te genieten van het veld met een bal- of frisbeespel. Laat staan vliegeren. Of om rustig te zitten of liggen…

  Je kunt het veld niet meer oversteken zonder uit te moeten kijken of je niet per ongeluk tegen een paal oploopt. Vooral ‘s avonds of ‘s nachts. Zomers lekker zonnen tussen de schaduwen van 60 van die dingen.

  En dan de rust. Geen kalm uitzicht meer maar een leger van nerveus met de wind meedraaiende wapperende felgekleurde vanen. Alsof we die nodig hebben om te zien hoe de wind waait; dat zien we al aan de rustig voorbij glijdende wolken en de blaadjes in de bomen. Heel fijn als de “windvanen 360 graden draaien zonder geluid te produceren” maar zijn ze na 6 maanden nog steeds stil? Of na 24? En een rustig uitzicht ben je zeker kwijt.

  Grappig kunstwerkje, als het er 5 op een rij of 6 in een driehoek zouden zijn. Niet deze ongevraagde en ongewenste invasie.

  Misschien had de kunstenaar hier eens een paar weken moeten verblijven om te ervaren hoe ons “Java Beach” door bewoners ervaren en gebruikt wordt.

  Het is geen strand waar je naartoe gaat om uit te waaien, en daarna weer lekker je huis opzoekt. Hier wonen wij. En we pikken het niet.

 7. Jan Karel Kleijn

  In tegenstelling tot de rest van Amsterdam is er altijd wind op het Javaeiland. Logisch, het is een eiland, midden in het IJ. Een kunstwerk wat speelt met die wind is dus een voor de hand liggend ontwerp.

  Veel minder voor de hand ligt de gekozen plek: de Bogortuin is het enige stuk park op het extreem dicht bebouwde eiland, en daarom ‘s winters en zomers druk gebruikt door de hele buurt en in de zomer ook door honderden dagjes mensen die hier komen zonnen barbequen en zwemmen!

  Aan het water pal, langs de kant en kijkend op de resten van een fundament van ‘n ander NOOIT geplaats kunstwerk (in gebruik als duikplek en aanmeer palen in de zomer) bedacht Fransman Daniel Buuren daarom maar een woud van 50-60 windvanen.. duh!!!!!!!!!!! Welja waarom er niet gelijk een windmolen park neergezet.. kom op! ?? En waarom die vanen niet in het water bijvoorbeeld? Dat is ruim voorradig hier?? en er staat al een fundament..

  Nu ben ik zelf aan de Rietveld afgestudeerd als industrieel ontwerper, heb dus niks tegen kunst, sterker graag zelfs!

  Maar dit is na 10 jaar bebouwing, gewoon regentisme en despotisme van een totaal ongeinteresseerd en snel willen scorende kunstenaar in opdracht van een al even gemakzuchtig en regentesk stadsdeel (met een sinds een jaar: aand de Veemkade bijvoorbeeld) overduidelijk palen en borden fetisjisme. Die stadsdeel ambtenaar heeft overduidelijk compensatiedrang voor zijn hele kleine …

  Ook geen inspraak ronde oid, toch te doen gebruikelijk in Nederland… niks! Dat KAN dus niet! Voor een lullige dakkapel moet je in Nederland al door een ellenlange procedure….

  Dus Daniel & stadsdeel regenten, maak je borst maar nat!
  Er wonen hier genoeg mensen met een open haard.. die palen branden vast erg lekker in de winter! In deze democratie heeft de meerderheid het nog altijd voor het zeggen!

  Zet die palen in het water, maar niet op ons enige park.
  DAT staat namelijk al vol met bomen, je weet wel: van die hele leuke met de wind meebewegende natuurlijke windvanen…..

 8. Sido

  Als tijdelijke expositie zou ik het wel grappig vinden, maar niet als het permanent neergezet wordt.
  Kunnen die masten met vlaggen bijvoorbeeld niet op de kop van het eiland geplaatst worden?

  Sommige mensen zijn bang voor stiltes, andere voor open ruimten… Waarom moet een van de weinige open grasvelden in de stad nou weer vol gezet worden? Waarom kan het niet gewoon leeg blijven?

  In de (glossy) nieuwsbrief staat:
  “Picknicken, spelen of een boek lezen op het gras blijft heel goed mogelijk. Fysiek nemen de masten namelijk weinig ruimte in. Dit kunstwerk geeft ook een nieuwe ruimtelijkheid aan de Bogortuin. Het kunstwerk maakt de Bogortuin speels en nodigt uit om te recreëren.”

  De Bogortuin is al speels en uitnodigend en heeft mijns inziens helemaal geen “nieuwe ruimtelijkheid” nodig.

  groet,
  Sido

 9. Nico

  Kan me overigens best voorstellen dat niet iedereen enthousiast is maar ik vind de reacties hierboven wel erg overdreven: alsof er een vuilverbrandingsinstallatie met parkeergarage en megastal op 5 centimeter voor de huizen geplaatst wordt. Zo’n ramp is het nou ook weer niet, een beetje nuance zou jullie verhaal sterker maken.
  Ik vind het zelf wel een prachtig ontwerp.

 10. Michel Frank

  Het komt niet vaak voor, maar (zoals naar nu blijkt velen met mij) ben ik afgelopen vrijdag bijna ontploft tijdens en na het lezen van de mailing aangaande dit kunstwerk. Onbeschoft is het woord dat in mij opkomt, volkomen voorbijgaand aan wensen en woongenot van bewoners en weer een fraai staaltje van politieke besluitvorming waar iedereen inmiddels wel zijn buik vol van heeft. Even los van het feit of dit kunstwerk mooi is of niet, want dit is altijd subjectief, het past niet op deze locatie en ik kan na 12 jaar op het Java eiland zelf wel zien waar de wind vandaan komt. Die is er namelijk vrijwel altijd! Kortom, een onzinnig plan dat we als bewonders eendrachtig om zeep kunnen en ook moeten helpen. En anders is er maar 60 minuten voor nodig om 60 palen neer te halen! Ik zeg actie!

  Groet,
  Mitch

 11. Monique

  In reactie op Nico: ik vind het geen overdreven reacties.
  Ik vind het niet relevant of het ontwerp mooi is of lelijk, kunst of geen kunst. Het gaat om de redeloze inbeslagname van de openbare ruimte. Wat is er mis met een beeld of sculptuur van een meer bescheiden omvang?
  Ruimte is schaars in de stad, en dit is het enige “park” dat de bewoners van het oostelijk havengebied hebben. En vooral de wijze waarop het besluit is genomen is stuitend. Bewoners zouden de mogelijkheid tot inspraak moeten hebben bij zo’n ingrijpende wijziging van hun woonomgeving. Dit is gewoon ondeugdelijk bestuur.
  De openbare ruimte wordt opgeofferd aan de geldingsdrang van een ambtenaar en de portemonnee van een zich een aap lachende “kunstenaar”.
  Ik denk trouwens dat we er wel in minder dan 60 minuten vanaf kunnen zijn. Zestig man met zaag, ieder neemt er 1. Wie het eerste klaar is!

 12. nico

  @Monique

  Tsja, ik woonde hier al toen al die gebouwen waar jullie wonen met nog geen ruimte in beslag namen. Heerlijk vrij uitzicht rondom. Toen woei hier een heel andere wind, er was in elk geval meer verbeeldingskracht.
  De kunstwerken en gebouwen die deze wijk zo bijzonder maken getuigen van lef en ambitie, het zijn geen gezellige knusse beeldjes maar monumentale kunstwerken die je uitdagen, dat vind ik ook gelden voor de keuze voor dit werk van Daniel Buren.
  En natuurlijk, de sneer naar ‘de zich een aap lachende “kunstenaar”, daar kun je op wachten. Kunst is zeker ook een ‘linkse hobby?” Wat een niveau zeg, met je zaagje de verbeelding te lijf gaan…

 13. Monique

  @Nico
  Wat een onzin om hier nu een politiek issue van te maken. Het valt mij op dat je nauwelijks kritiek op kunst mag uitoefenen, dan word je weggezet als conservatief, rechts, of je begrijpt er niets van. Ik betwist dit. Niet alles waar een conceptueel praatje bij wordt gehouden is kunst. Men mag ook wel eens wat kritischer naar kunst kijken en onderscheid maken tussen vondstenaars en kunstenaars.
  Maar ik wil verder helemaal geen discussie voeren of de projecten van de heer Buren wel of geen kunst zijn. Het gaat mij erom dat er iets zinloos van megaproporties wordt neergezet in een dichtbewoond gebied op een plek die gebruikt wordt voor recreatie, en waar niemand om gevraagd heeft en waar niemand op zit te wachten. De enige personen die er beter van worden zijn een wethouder met geldingsdrang, en inderdaad de heer Buren zelf.

 14. roelof heij

  deze kunstenaar heeft zijn inspiratie kennelijk opgedaan op een bedrijventerrein. bij de leenbakker en praxis vind je dit soort narigheid ook. verder staat dit woud van palen al op het strand van oostende, dus als zij er daar klaar mee zijn krijgen wij hier deze afdankertjes. wat nou, schetsontwerp…maar nog afgezien van hoe het er uit ziet maakt de manier waarop dit wordt opgediend dat je bijna nog gaat verlangen naar het afschaffen van de kunstsubsidies……wat we niet willen natuurlijk!

 15. Salomon Busman

  Opvallend is ook de Franse slag/ inspanning van monsieur Daniel Buren. Geenszins maatwerk afgestemd op de bijzondere maten en situatie van de Bogortuin, maar een ordinair stukje knip- en plakwerk vanuit een tijdelijk kunstproject aan de Belgische kust. Zie hier:

  http://www.antoinne.nl/index.php/2009/06/10/daniel-buren-strand-bij-de-haan-beaufort03/

  Ik heb ze nog niet geteld, maar het zou mij niet verbazen dat wij op een stuk of 60 palen met even zoveel wimpels uitkomen.

  Is monsieur Daniel het Mikado spelen in zijn achtertuin zat of is hij erachter gekomen dat bonte kleuren in een natuurlijke omgeving al vrij snel begint te vervelen?

 16. Jan Karel Kleijn

  Ik weet niet hoe we dit verder op gaan pakken, maar het lijkt me duidelijk dat we met alle java eilanders iets moeten doen om dit stupide plan te torpederen.

  Ik zou het een zwaktebod vinden als dat alleen Bogortuin bewoners zijn. Het gaat wat mij betreft niet om het uitzicht (ook) primair maar om het inpikken van de al weinig aanwezig zijnde park ruimte die multifunctioneel is (zonder obstakels dus)

  Dit raakt het hele eiland en ook de andere stads bewoners die hier graag komen zonnen en zwemmen in de zomer!

  Vind dus dat de actie breed moet worden aangepakt. Niet alleen de direct omwonenden zijn getroffen hierdoor!

 17. eva schenk

  Beste Jan-Karel en allen,

  Ik ben het helemaal met je eens dat we met het hele eiland actie moeten voeren! In een eerdere reactie heb ik hierover al mijn gegevens achtergelaten zodat we samen een actieplan kunnen maken.

  Ik heb er echt serieus maagpijn van als ik bedenk dat dit kunstwerk er moet komen. Ook mijn buurtjes zijn er ziek van!
  Tot 30 maart in ieder geval?

  groetjes
  Eva

 18. josefien

  Als dit kunstwerk ook nog verlicht gaat worden, kun je ‘s avonds het water niet meer zien…. ik word daar heel droevig van. Ik hoop nog steeds op een (slechte) 1 april grap.

 19. Anton de Goede

  Gisteravond, dinsdagavond dus, was in VPRO’s De Avonden wethouder Dennis Straat te horen in discussie met Koen Rapstok, een verontruste bewoner aan de Bogortuin. Het gesprek is te beluisteren via deze link. Wel even scrollen naar 0:43.

  http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/42945351/

  Vanavond, woensdagavond, zal de architect Sjoerd Soeters zijn visie geven. Zelfde programma, zelfde zender, zelfde tijd: http://www.vpro.nl/avonden, radio 6, 21.45 uur. Na afloop beschikbaar via internet.

 20. Hans Apon

  Als de kunstcommissie zich tot doel heeft gesteld om een kunstwerk te selecteren dat alle aandacht op zich vestigt is men daar prima in geslaagd. Men heeft echter hopeloos gefaald als men daarnaast getracht heeft om het een harmonieus geheel te laten vormen met de omgeving.

  Naar mijn mening detoneert het op zich aardige ontwerp volledig op de geplande locatie. Met dit kunstwerk wordt het enige groene parkje op het eiland een decor voor 60 palen met vanen. Het getuigt wel van veel lef, of zo je wil, naiviteit om te beweren dat men tussen die 60 palen door optimaal zicht houdt op het water . Ook lijkt het me sterk dat er geen geluidsoverlast ontstaat als er een forse wind waait langs al die vanen.
  Daarbij is het project zeer gevoelig voor vandalisme. Een paar scheve palen en het kunstwerk wordt een nog treuriger geheel

  Dat de brochure komt na de verkiezingen zal wel toeval zijn en ik zal verder maar zwijgen over het dedain van de boven ons gestelden die wel even voor ons uitmaken wat mooi is. De wethouder vindt een prestige object blijkbaar belangrijker dan wat de bewoners er van vinden. Men leert het nooit. Zijn er juristen in de buurt die eens kunnen kijken wat onze rechten zijn en naar de beroepsmogelijkheden ?

 21. Josien

  Ik ben jurist en zonodig zet ik me graag in voor een procedure, maar voorlopig hoop ik dat gewoon met argumenten het tij is te keren…
  Ook ik ben erg gehecht aan de groene, open ruimte en het zicht op het water. Ik zou het neerzetten van dit dominante object op deze locatie echt doodzonde vinden.
  Het beste lijkt me vooralsnog om onze stem te laten horen op 30 maart!

 22. cor hospes

  hoe verzinnen ze dit. zoveel idiotie nog nimmer meegemaakt. ze bouwen toch ook geen windmolenpark op de dam. en het lawaai dat het gaat geven. het waait sterk op het eiland, en dat kun je ook aan de noordkant soms goed horen. een gepiep dat over de kade trekt. we wonen drie hoog aan de bogortuin, en kunnen alle gesprekken beneden 1 op 1 volgen, moet je nagaan wat voor lawaai dat wordt als de wind vat op die palen krijgt. dat wordt een carillion. wie heeft dit bedacht. wat is dat voor windvaan. een malloot. een regenteske gek die enkel denkt aan zijn eigen naam in de geschiedenisboekjes. we hangen hem aan een van de palen, ja, dat gaan we doen als het doorgaat. kan hij er in zijn eentje lang van genieten. maar dit kan gewoon niet doorgaan. ik geloof dat ik echt gek word

 23. Monique

  Hallo allemaal,
  Ik heb net naar de vpro radio uitzending van dinsdag geluisterd, waarin Dennis Straat aan het woord komt. Ik vond het uiterst vaag of er nog ruimte voor de bewoners is om invloed uit te oefenen op de komst van het kunstwerk. Het werd niet expliciet uitgesloten, maar ook niet bevestigd door Dennis Straat. Maar de avond lijkt ook bedoeld om een beeld te krijgen van wat er leeft in de buurt. Ik wil dus iedereen oproepen om naar de informatie avond te komen, en zoveel mogelijk mensen aan te sporen dat ook te doen. Ik hoop dat dan duidelijk wordt dat er een breed gedragen protest is en dat we mogelijk toch nog invloed kunnen uitoefenen, zonder juridische procedures in te hoeven zetten.

 24. Remco

  Ik ben het helemaal met Nico eens. Net of er een vuilverbrandingsinstallatie op het eiland komt. Ik vind het een enorm mooi kunstwerk. Het concept dat door de kunstenaar bedacht is past precies bij dit eiland. Het is een kunstwerk van internationale allure en ik hoop en zou er trots op zijn als dat bij ons op het veld kwam te staan.

  Overigens ben ik er zeker van dat ieder kunstwerk dat door een commissie wordt aangedragen niet op de goedkeuring van al deze bewoners kan rekenen. Als je een kunstwerk wilt neerzetten dat iedereen mooi vindt dan zijn we nog veel langer bezig.

  En 100 jaar geleden vonden de mensen de kunstwerken van Van Gogh ook niet mooi. Als ze toen naar die mensen geluisterd hadden dan hadden we nu geen Van Goghmuseum gehad. Dus ik zou zeggen geef het tijd en dan komt de waardering van zelf.

 25. Nico

  Beste Moniek,

  Volgens mij ben ik niet begonnen over de politiek. Mij valt vooral op dat mensen hier reageren alsof er kernafval gestort gaat worden op hun balkonnetje.
  Zoals ik eerder zei: een beetje nuance zou geen kwaad kunnen. De gemeente heeft inderdaad niet handig geopereerd maar Dennis Straat verdient beter dan de kwalificaties hierboven.
  Dat kunstwerk gaat er natuurlijk nooit komen en dat vind ik persoonlijk jammer maar ach, daar valt best mee te leven.
  Wel akelig vind ik het dat mijn buurtgenoten kunstwerken willen omzagen en wethouders willen ophangen. Enige relativering zou geen kwaad kunnen, zo slecht hebben we het hier niet, met of zonder kunstwerk.

 26. Arend

  Kunstwerken omzagen of mensen ophangen is natuurlijk niet aan de orde. Dat is – neem ik aan – emotie die spreekt. Wel laten dit soort uitlatingen zien dat het mensen aan het hart gaat.

  Wat mij betreft doet het er helemaal niet toe of het een mooi kunstwerk is of niet. Het zal vast wel mooi zijn en op een stukje zeestrand zal het wapperende en klapperende project zeker niet misstaan. Op een stuk strand waar je vrijwillig naartoe kunt gaan of waar je 50 of 100 meter verderop nog grote stukken vrij en leeg hebt. En waarvandaan je naar huis kunt om van de rust te genieten.

  Maar zoals gezegd, op ons kleine stuk open groen, op dit dichtbevolkte en dichtgebouwde eiland is het teveel.

  Dit eiland is juist zo fijn omdat je wel dicht bij het centrum zit – dicht bij de drukte maar zelf in de luwte. Lekker in de zon zitten, met vrij uitzicht op het water en de lucht; alleen bestemmingsverkeer en vrijwel geen lawaai.

  Dit kunstwerk – mooi of niet mooi, goed bedoeld of prestige object – zal op de Bogortuin teveel licht en zicht ontnemen, teveel geluid en beweging voortbrengen en teveel de lig-, en zitruimte innemen – en bewegingsvrijheid inperken.

  In dat opzicht voegt het niet iets toe aan deze bijzondere plek maar neemt het veel weg van waar wij hier juist van houden.

  Zijn er nog mensen die bijvoorbeeld AT5, RTV Noord-Holland, het Parool, de Groene Amsterdammer zouden willen uitnodigen de 30e? En als woordvoerder zouden willen optreden?

 27. Jan Karel Kleijn

  Actieleus: Laat ons niet voor Paal staan! (De Buuren)

  Ik doe het Parool wel, daar heb ik goede contacten en evt AT5.
  Woordvoerder wil ik ook wel zijn als niemand anders wil.

  Onze argumenten:
  Dicht bebouwd eiland, weinig groen, dit plan tast de laatste open ruimte aan in het park.
  Geen inspraakronde geweest maar voldongen feit gepresenteerd. (kan niet in onze democratie)
  Niet alleen Bogor tuin bewoners getroffen, maar de hele buurt en de stad ook (zomer = dagjesmensen, zonnen en zwemmen daar)
  Lawaai van de vanen
  Uitzicht verpest
  Kop van eiland is een veel betere plek (woont niemand en prachtig vanaf de stad en nog veel meer wind)

  …………

  @Nico doe niet zo dramatisch joh er wonen hier geen moordenaars! maar van een beetje burgelijke ongehoorzaamheid is nog nooit iemand minder geworden;-)

  jankarel at concepts.nl

 28. Eva Schenk

  Hallo allemaal,

  Het lijkt me inderdaad een goede actie om een woordvoerder te hebben die de stem is van alle bewoners voor de 30e. Ik vind het heel fijn als Jan Karel dat op zich zou willen nemen.

  Als we gaan communiceren naar verschillende media is dat ook prima; alleen er moet een en dezelfde boodschap uit. Dus er moet één persbericht uitgaan zodat wij een standpunt innemen als bewoners tegen dit kunstwerk in de Bogortuin.

  Ik wil daar overigens best mee helpen!

  groeten,
  eva

 29. Anton de Goede

  Sjoerd Soeters steunt de protesten.

  Opnieuw aandacht voor het kunstwerk van Buren in VPRO’s De Avonden.

  In de uitzending van dinsdag zei wethouder Dennis Straat dat Sjoerd Soeters – die immers tekende voor het stedenbouwkundig ontwerp voor het Java-eiland – was gekend in de plannen.

  Maar de vermaarde architect zegt nu dat hij er door helemaal niemand in is gekend.
  Soeters geeft alsnog zijn visie.

  weer even scrollen naar ongeveer 0.44:
  http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/42945369/

 30. Jeroen Zonneveld

  Daniël Buren moet gedacht hebben: wat staat er nou meer symbool voor politici dan de windvaan? Overdrijven mag, zeker door een kunstenaar. Maar misschien kan het wat compacter? Laten we beginnen met maximaal één vierkante meter voor zijn windvanen. Als dat niet kan, dan moeten we misschien eerder denken aan een (klein) standbeeld(je) voor Dennis Straat.
  Voor de duidelijkheid: Dennis Straat is een goede (VVD-) wethouder van financiën. Ondanks dat wij af en toe flink van mening verschilden, kon je toch zakelijk met hem discussiëren in de deelraad, waarin ik zat voor de SP. Respect dus.
  Helaas gaat Dennis met dit nogal omvangrijke kunstwerk nu in de fout. Niet omdat het werk zelf onverteerbaar is (het is vooral de kunstenaar zelf die daar over gaat), maar vooral omdat het op de verkeerde plek komt. En omdat bewoners niet tijdig betrokken zijn bij de ontwikkeling van ideeën voor een kunstwerk in hun omgeving.
  Zijn bestuurders in het Oostelijk Havengebied bang voor open ruimtes? Op het mooie, open Azartplein verschijnen elk voorjaar weer de lelijke plantenbakken van het stadsdeel. Hoezo? De Kop van Java moet per se bebouwd. En ook de open IJ-haven willen allerlei bestuurders het liefst zo snel mogelijk volplempen met hypermoderne winkels en andere attracties op het water.
  De open pleinvrees duidt op een bestuurlijke visie waarin de openbare ruimte voortdurend gescand wordt op potentiële evenementen-locaties. Laten we alsjeblieft ervoor zorgen dat het overvolle Java-eiland kan blijven uitademen op een van de mooiste, internationaal vermaarde open ruimtes van het Oostelijk Havengebied.

 31. evert

  Ja afschuwelijk dit ontwerp, dit idee. Het betekent de totale vernietiging van deze open ruimte. Het kunstwerk ontneemt je het zicht op het prachtige samenspel van wolken lucht en water. Fantastisch gezicht als het hier hard waait, je ziet kleine tornado’s van opspattend water onstaan, de wind die in golfbewegingen het wateroppervlak vormgeeft levert altijd een prachtig schouwspel. Dit kunstwerk belemmert juist het zicht op de werkelijke pracht die het Binnenij biedt.
  Nee zet het niet op de kop van Java, net zo erg als dat wordt volgedonderd. Ik weet een veel betere plek: parkeerterrein van de Maxis in Muiden, daar heeft niemand last van de palen en het kan de boel daar wel verfraaien. het idee is niet slecht alleen de plek is totaal verkeerd.
  Gun mensen een vrij uitzicht, of het nu bogortuin, kop java of fountainhead is en stop met alles vol te plempen.

 32. Thelma VanOordt

  Beste directe en omgevingsburen,

  Graag wil ik nog van de gelegenheid gebruik maken mijn mening te geven over het kunstwerk. Allereerst: ik vind het niet mooi! Dat is natuurlijk een persoonlijke smaak.
  Maar…. de architectuur van Java eiland (en ook van KNSM eiland) is zo bijzonder mooi, zo ruim opgezet en alles in evenwicht. Alles als 1 groot monumentaal gebaar, waarbinnen goed begrepen is dat er mensen in en tussen leven.
  Het kunstwerk van Buren is niet krachtig genoeg om zich binnen de bestaande architectuur te kunnen handhaven, ook al is het driedimensionaal, het blijft een illustratie. Te iel, te weinig krachtig, meer een ritme dan een vorm. Kortom: geen architectuur!
  Dat de puntmutsen met de wind meewaaien zal wel, maar iedereen die hier woont, weet van de wind. Je hoort hem in je huis, je voelt hem altijd.
  We hebben een tijdje geleden het prachtige werk van Termote gekregen op de KNSMlaan, dát is monumentaal, grote stevige vormen. Dat werk is zo krachtig dat de ruimte waarop het staat bijna te klein is.
  Vergeleken hierbij is het werk van Buren kinderspeelgoed.

  Dan nog het grasveld, dat door iedereen gebruikt wordt, ook al zijn het dunne stokken en ook al zit er een paar meter tussen de stokken, de ruimte is verpest. Ik begrijp niet dat dit zomaar kan. Ik zal me er dan ook tegen verzetten.
  Ik wil geen gewapper om mijn oren als ik daar lig te lezen, geen schaduw en niet almaar naar iets moeten kijken: stokken of puntzakken!

  Groeten
  Thelma Vanoordt,
  Bogortuin 7

 33. Anton de Goede

  Wat mij nu bij het binnentreden van het weekeinde nog steeds bezighoudt is het volgende:

  Kletste wethouder Dennis Straat maar wat, toen hij dinsdag zei dat stedenbouwkundige Sjoerd Soeters ‘gekend’ was in de komst van het kunstwerk van Daniel Buren?

  Of kletste Sjoerd Soeters juist toen hij woensdag zei dat hij voor het eerst van het kunstwerk hoorde toen hij dinsdag Het Parool uit de bus haalde?

  Het kan niet allebei waar zijn.

  Hopelijk snel duidelijkheid: we proberen de wethouder dit weekeinde te spreken te krijgen en houden u via dit blog op de hoogte.

 34. Michel

  Heb vanmorgen een flyer op het prikbord in de lift gezien tegen plaatsing van een Kunstwerk in de Bogortuin. Dit triggerde me om onmiddelijk in de pen te klimmen en een mailtje te sturen naar wethouder Dennis Straat. Ik had de Nieuwsbrief niet goed gelezen en dacht dat het een tijdelijke opstelling was in het kader van Sail 2010. Vond het al vreselijk dat onze zonneweide weer verpest gaat worden door gaten in het gras en sporen van werkzaamheden op het gras. Ik weet nu beter…
  Dacht eerst ook waarom niet Kop van de Java-eiland. Maar de Kop zou ik eigenlijk willen blijven behouden als Evementen ruimte. Eigenlijk is plaatsing op Ijburg het beste.
  Waarom kunnen we met de plaatsing van het beeldengroep Amphitrite niet stellen dat hiermee is voldaan aan de ambities van het kunstenplan uit de jaren 90 voor het Oostelijke Havengebied. Het geld kan zo mooi naar andere culturele instellingen in Zeeburg.
  Ben zeker van plan om 30 maart aanwezig te zijn in de Komaszaal.

  Groet,
  Michel

 35. nico

  Goed plan Michel, want op dat grasveld is eigenlijk best nog ruimte voor een flink gebouw. En aangezien de gemeente 70.000 woningen binnen de ring wil bouwen de komende decennia… Met een plaatsgebonden kunstwerk van een wereldberoemd kunstenaar wordt het wel heel moeilijk om daar te bouwen.

  “Amsterdam wil daarom in twintig jaar tijd 70.000 woningen toevoegen in de bestaande stad. De woningbouwlocaties zullen vooral gevonden moeten worden in gebieden langs het IJ, zoals het havengebied binnen de Ring A10.”

  1. Marja

   Beste Nico,

   Ik wil je vragen of je het hierbij wilt laten. Je hebt nu 4 keer gepost en je punt is duidelijk.
   Voor- en tegenstanders van het kunstwerk kunnen hun mening op mijn blog kwijt zolang de kwestie speelt.
   Ik wil niet dat er een bepaalde sfeer ontstaat doordat iemand cynisch reageert op andere postings.
   Ik respecteer de voor- en tegenstanders en verwacht dat anderen dit ook doen op mijn blog.

   Met groet,
   Marja

 36. Hans Apon

  Het is denk ik langzamerhand wel duidelijk dat niemand,ene Nico uitgezonderd, dit kunstwerk op deze locatie acceptabel vindt.
  De vraag of de bewoners van de appartementen aan de Bogortuin die uitkijken op de palen schade lijden is nog niet aan de orde geweest. Van een groot aantal appartementen wordt immers het directe uitzicht op het water belemmerd door de 60 palen.
  Ik heb deze vraag voorgelegd aan de makelaar Sebastiaan van Thienen van Thorwald Brouwer. Dit kantoor is hier op het eiland gevestigd, zeer deskundig en kent deze omgeving als geen ander. Sebastiaan was zeer duidelijk en gaf mij aan dat de desbetreffende woningen absoluut minder waard zullen worden als het directe uitzicht op het water wordt beperkt op deze wijze.
  Hoeveel minder kan ik niet zeggen dat zal een taxatie moeten uitwijzen. Volgens mij bestaat de mogelijkheid om in dergelijke gevallen planschade te claimen. Er zijn gespecialiseerde bureaus op dit gebied. Dat kan voor een Gemeente een flinke kostenpost betekenen. Het lijkt me correct om aan dit aan de wethouder van financien te melden dan kan hij hier alvast rekening mee houden.
  Ik ben morgen helaas verhinderd

 37. Anton de Goede

  Universiteitshoogleraar van de UVA Prof. dr. Abram de Swaan: ‘Laat dit mallotige kunstwerk er niet komen!’

  Dinsdagavond in VPRO’s De Avonden (rond 21.40 uur, en na afloop beschikbaar via internet) zal socioloog Prof. dr. Abram de Swaan, bewoner van het KNSM-eiland, zijn mening geven over de komst van het kunstwerk van Daniel Buren in de Bogortuin. Het gesprek gaat ook over het functioneren van de kunstcommissie en de stadsdeelraad.

  Enkele citaten bij wijze van vooruitblik:

  ‘Het kunstwerk van Daniel Buren? Laten we het vooral niet doen! (…) dit is een voorbeeld van Stalinistische kunst. Kunst die de mensen van overheidswege wordt opgedrongen met de uitdrukkelijke boodschap dat ze te stom zijn om voor de duvel te dansen, dat ze geen weet hebben van de ontwikkelingen in de moderne kunst en dat er gelukkig een commissie is met een professor/leuteraar en een werkeloze kunstenaar die hun gaat vertellen wat er in de kunst aan de hand is en waarom zij dat voor hun raam en voor hun deur moeten hebben. Dit is overheidsdwang van het slechtste allooi.’

  De Swaan schetst de situatie: ‘…. een kleine groep kenners is gelieerd aan ambtenaren en die kenners en ambtenaren houden het idee in stand dat zij iets doorzien wat anderen niet doorzien. Precies zoals het Politbureau onder Stalin het historisch materialisme begreep en dat Politbureau dacht dat de gewone arbeider daarbij leiding nodig had. Zo doorzien zij de artisticiteit van dit kunstwerk en dat moet de burgers dus worden opgedrongen. Het is een voorbeeld van staatskunst.’

  Een gesprek over democratie en kunst in de openbare ruimte. Overigens sluit De Swaan niet uit dat het werk van Daniel Buren een grap is waarmee hij de politici voor de mal houdt.

  Geen tijd? Toch luisteren!

 38. Dennis Straat

  Beste buurtbewoners,

  De reacties op deze site over het kunstwerk in de Bogortuin heb ik gelezen. In meer dan veertig reacties van ruim twintig buurtbewoners geeft het merendeel aan het kunstwerk niet te willen. Sommige reacties zijn behoorlijk scherp en missen een zekere nuance. Ik begrijp de emotie, die ook een plek moet hebben. Neemt u a.u.b. van mij aan dat u gehoord wordt. Ook op de bewonersbijeenkomst van dinsdagavond 30 maart in de Kompaszaal zult u een wethouder treffen die graag wil luisteren. Ik hoop en verwacht dat u ook wilt luisteren naar het argument van de kunstcommissie en de toelichting van de kunstenaar zelf. Graag roep ik de bewoners op in groten getale naar de bewonersavond te komen. De reacties van de buurtbewoners zullen uitgebreid aan bod komen. Ik wil alvast kort ingaan op een paar zaken.

  * Voldongen feit? Nee, het is niet de bedoeling om de buurtbewoners voor een voldongen feit te plaatsen. Ik realiseer me dat de eerste zinnen van de uitnodiging voor de bewonersavond in de nieuwsbrief, die het stadsdeel op 19 maart in de buurt heeft bezorgd, een andere indruk kunnen wekken. Dat was niet de bedoeling.

  * Waarom geen inspraak? Inspraak op dit kunstwerk zou de indruk wekken dat bewoners op tal van aspecten invloed kunnen uitoefenen. De creatie van het kunstwerk betreft echter voor het grootste deel de artistieke vrijheid van de kunstenaar. Hij doet een voorstel en nu is het woord aan de buurtbewoners. Als wethouder heb ik gekozen voor een informatie-avond om het ontwerp van de kunstenaar aan de bewoners te laten zien en om de reactie van de bewoners te horen. Ik wil serieus luisteren naar uw mening, en dat is mijn bedoeling met de bewonersavond. Dat die in formele zin geen inspraakbijeenkomst is, doet er wat mij betreft verder niet zo toe. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel heeft het voorlopig ontwerp goedgekeurd, het definitieve ontwerp nog niet. Wanneer het stadsdeelbestuur beslist over het definitieve ontwerp, worden de reacties van bewoners meegewogen, net zoals bij een formele inspraak.

  * Architect Sjoerd Soeters geïnformeerd? Ik heb mij voorgenomen me niet verder te mengen in een welles-nietes over wie wie op tijd heeft geïnformeerd of niet. Ik heb de heer Soeters er zelf niet over gesproken. Het contact met de architect van het Java-eiland werd onderhouden via onze projectleider, middels een gesprek in december 2008, later gevolgd door schriftelijke correspondentie. Als de communicatie ergens mis is gegaan, is dat spijtig, maar onbedoeld. Laten we dit niet tot het punt maken, wat telt is het inhoudelijke argument over het kunstwerk.

  Ik kijk uit naar een inspirerende bijeenkomst met de buurtbewoners op dinsdagavond 30 maart.

  Vriendelijke groet,

  Dennis Straat,
  wethouder kunst en cultuur stadsdeel Zeeburg

 39. Anton de Goede

  Ogenschijnlijk best vriendelijke reactie van de wethouder.
  Maar onbevredigend. Ik zou die correspondentie tussen de kunstcommissie en Soeters dan wel eens willen inzien.
  Hoezo is er iets ‘misgegaan met de communicatie’? Soeters is gewoon te bellen hoor. Zeg gewoon dat Soeters niet is gekend in de plannen.
  De waarheid is dat de kunstcommissie de mening van Soeters helemaal niet interessant vindt. Gisteren meldde professor Jeroen Boomgaart, lid van die kunstcommissie, de mening van Soeters “allemaal ijdel architectengezeur” te vinden.
  Waarvan acte.

 40. marjet

  Beste KNSM-ers,

  Wat valt het me van jullie tegen zo te reageren! Het KNSM eiland staat in mijn ogen voor een plek met lef, waar met grote gebaren gebouwd is, en waar vooral veel gemixed is.
  Een eiland met veel bewoners die ‘openminded’ zijn. Nu ‘het nieuwe’ van het eiland af is, slaat de betutteling toe.

  Natuurlijk is het nogal een verandering, maar persoonlijk zou ik blij zijn als ik een werk van deze kwaliteit in mijn achtertuin kreeg, ipv het niveau van de opgeleukte olifanten. Als jullie het niet willen zou ik graag in mijn buurt dit werk van Daniel Buren krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, het werk komt bij de Bogorttuin echt tot zijn recht.

  Ook al is het in eerste instantie niet specifiek voor het eiland ontworpen, het past er wel! Zie in de windvanen kleurige parasollen en jullie zomerse strand is compleet.
  Ik heb begrepen dat er 8 meter tussen de palen zit; een vierkant van 8 bij 8 meter, daar kan je toch nog prima tussen badmintonnen? Sterker, span een net tussen twee palen en je een prachtig speelveld. Of een windscherm, want ik vond het strand nogal winderig. Kijk wat er wel aan klopt, wat je er mee kan ipv wat niet.
  Laat ze maar een proefopstelling maken en laat het op je inwerken. Oordeel dan nog eens.

 41. marjet

  Overigens, over de vermeende waardevermindering van de aangrenzende huizen; De Eifeltoren werd in eerste instantie ook niet echt gewaardeerd, en nu betaal je zoveel meer voor uitzicht op. In Parijs kozen ze in ’86 al voor een werk van Daniel Buren bij het Palais Royal, dat zorgde destijds voor veel commotie. Nu is het een enorm gewaardeerd werk. (zie; http://www.flickr.com/photos/markle1/4455453340/in/pool-99904621@N00)

  Of het werk je aanspreekt, dat is een persoonlijke zaak. Over waarde kan ik wel zeggen dat Daniel Buren een meer dan bekende kunstenaar is, en de waarde eerder zal toenemen.

 42. Annet

  Of je het nu mooi vindt of niet, het kunstwerk past niet hier in de Bogortuin. Op een boulevard of strand zou misschien het tot zijn recht komen. Ik ben er sinds vandaag achter dat het daar al staat (in Oostende, zie eerdere posts en foto).

  Dit is de enige plek in de buurt waar je de ruimte hebt om te voetballen, vliegeren of frisbeeën. Wanneer ik naar buiten kijk om Te Zien Uit Welke Hoek de Wind Waait, kijk ik liever rechtstreeks naar de bomen en het water en niet tussen zestig tralies door.

  Zo gelikt als het kunstwerk er op de artist impression uitziet, zal het er niet blijven uitzien. De windvanen zullen verbleken en kapot gaan, de palen scheefzakken en vuil worden. Het gras rondom de palen, waar de maaimachine niet bij kan, zal niet op dezelfde dag gemaaid worden (net als nu bij de lantaarnpalen en bomen ook niet gebeurd). Het kan niet anders dan dat 60 windvanen door de wind geluid(soverlast) zullen veroorzaken.

  Waar de wind vandaan komt? De heren Straat en Van Buuren moeten morgen rekenen op TEGENWIND.

  Annet

 43. Onno Brautigam

  Over smaak valt niet te twisten. Maar naar mijn mening moet alles in het werk worden gesteld om deze grootheidswaanzin een halt toe te roepen. Spelen wordt onmogelijk, zelfs gevaarlijk. Ik zie mijn zoon al achter een bal aan holen en onvrijwillig tot stilstand komen tegen zo’n paal. nog los van het feit dat ik het monsterlijk vind.
  Over smaak valt niet te twisten. Over de reactie van wethouder (officieel is hij overigens geen wethouder, maar Portefeuillehouder; het is immers slechts een stadsdeel) wel degelijk. En die belooft niet veel goeds. Onze mening wordt “meegewogen”. Een mooie voorspellende zinssnede om aan te geven dat iets dergelijks als nu voor ligt er wel komt, maar in een iets andere vorm, maar net zo erg. Kan de Portefeuillehouder mooi aangeven dan hij wel degelijk heeft geluisterd, en toch een sterk bestuurder is omdat hij niet geheel van zijn idee heeft hoeven af te wijken.
  Regentesk tot op het bod.
  Ik ben bang dat dit een lang gevecht wordt om het tegen te houden, maar ik ben er toe bereid.

  Onno Brautigam

 44. Sido

  @Marjet

  Je hebt een aardig punt, maar het Palais Royal is natuurlijk wel een museum waar je naartoe gaat om kunst te bekijken en waar je dus ook kunst verwacht, geen woonomgeving.

  mvrgr,
  Sido (bewoonster gebouw Wladiwostok, Azartplein)

  1. kiek

   Het Palais Royal is een park, geen museum. Daniel Buren heeft daar iets wonderlijk moois aan toegevoegd.
   Zie de foto’s.

   8 meter tussen de palen laat inderdaad veel ruimte over voor allerlei activiteiten, zoals frisbiën, picknicken enz.

   Gek genoeg heeft niemand het over de enige zorg die ik me zou maken: maken de windvanen geluid?

 45. Bas van Vliet

  Over smaak valt niet te twisten, dus we moeten het er ook niet over hebben of we het kunstwerk nu wel of niet mooi vinden. (ik persoonlijk vind het wel mooi maar niet op deze plek)
  Waar het om gaat is het ruimtebeslag dat het kunstwerk legt op een van de weinige groene plekken in het Oostelijk Havengebied. Deze plek wordt door de bewoners gewaardeerd en gebruikt en daarom moet er geen kunstwerk komen dat zoveel ruimte in beslag neemt dat de Bogortuin niet meer kan worden gebruikt waarvoor deze bedoeld is.
  Méérbelangen is om die reden ook tegen het bebouwen van groen in de buurt en plaatsing van dit kunstwerk komt op hetzelfde neer. Daarnaast is het niet goed te praten dat hier geen behoorlijke inspraakprocedure heeft plaats gevonden. Nu kan ik mij dat voorstellen bij het plaatsen van een kunstwerk van een geringere omvang want het is niet goed te doen om met een hele buurt een beslissing te nemen over het mooi of lelijk van een kunstwerk. Waar het om gaat is dat de bewoners wél moeten kunnen mee beslissen over het beslag dat dit kunstwerk gaat leggen op het groen. Het gaat hier immers niet over de plaatsing van een standbeeldje.
  Méérbelangen vind dan ook dat pas op de plaats moet worden gemaakt, inspraak moet worden gehouden en dat het nieuwe bestuur (raad en db) van het Stadsdeel Oost hierover moeten beslissen.
  Wij zullen ons daar sterk voor maken.

  Bas van Vliet
  lid fractier Méérbelangen Oost-Watergraafsmeer, straks Stadsdeel Oost.

 46. eva schenk

  Hallo Bas,

  Ik ben het helemaal met je eens! Vanavond informatieavond om 19.30 uur in de Kompaszaal!

  Groeten,
  Eva Schenk

 47. Dirk de Ruiter

  Even een koppiepeest van het daarnet op het http://dennisstraat.punt.nl/ geposte comment, waar geen woord Frans bij is.
  Laten we zeggen: I am not amused. Keep the good work up!

  “Meneer Straat, U wordt betaald van gemeenschapsgeld (wat al te denken geeft) en u bent bereid om nog eens een kleine 3 ton geld van een ander uit te geven aan een kunstwerk waar niemand op zit te wachten, zoals vanavond wel is gebleken. Je zou bijna denken dat u van de PvdA bent, GL of een andersoortige ruifetende partij. Hebben we het nog niet gehad over de onderhoudskosten en ook niet over het wanstaltige gedrocht aan het einde van de KNSM-laan; totaal detonerend met de op dat eiland aanwezige architectuur. U heeft geen smaak, weet niets van kunst. Face it. Nu wil het lot dat dit kunstwerk er niet gaat komen, ook niet, vooral niet, door uw totaal a-democratische besluitvorming. Niemand in de omgeving is er in gekend, er nog van afgezien of het nou om dit kunstwerk of een werk van Salvador Dalí gaat. Dat regenteske vanzelfsprekende gehannes van godbeterehet een stadsdeelwethouder wordt op Java-eiland niet zo gewaardeerd. Mijn eerste check zou zijn of het kunstwerk – mocht u in al uw onnozelheid met een anonieme commissie besluiten tot plaatsing ervan – wel geheel vandalisme-proof is. Dat lijkt mij zeer essentieel. Ik schrijf u dit maar even zodat het tot uw ambtenarenbrein doordringt dat niet iedereen (vrijwel niemand) zit te wachten op uw inspanningen en al helemaal niet op de realisatie van dit mislukte windmolenpark. U mag rustig reageren. Ik ben behoorlijk pissed off en velen met mij en zal alles in het werk stellen om dit onderwerp in de media te krijgen, Geenstijl included. Dan gaan we nog eens lachen, meneer Straat. Gaat u intussen op zoek naar een andere, laten we zeggen: echte baan. Zet u dat maar in uw full-color-niet-inspraak-vod. mr. D. de Ruiter”

  (Ik plaats deze posting wel, maar distantieer mij nadrukkelijk van de toon, Marja Feltkamp)

 48. Anton de Goede

  Erik de Jong is bijzonder hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam, een leerstoel ingesteld op voordracht van de Stichting Natura Artis Magistra en het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. In VPRO’s De Avonden heeft Erik de Jong een wekelijkse rubriek over de relatie tussen mens en natuur. Luister hier

  In deze aflevering bespreekt tuin- en landschapshistoricus Erik de Jong het werk van de Franse beeldend kunstenaar Daniel Buren, die momenteel in Amsterdam voor veel discussie zorgt met de komst van het publieke kunstwerk ‘To see which way the wind blows’

 49. Dennis Straat

  PERSBERICHT:

  Zeeburg onderzoekt alternatieve locatie kunstwerk Bogortuin

  Stadsdeel Zeeburg wil onderzoeken of de Kop van Java in het Oostelijk Havengebied een kansrijke locatie is voor het kunstwerk To see which way the wind blows, dat de Franse kunstenaar Daniel Buren ontwerpt voor de Bogortuin. Tijdens de druk bezochte bewonersbijeenkomst van dinsdag 30 maart is de Kop van Java als alternatief geopperd en positief ontvangen door een groot aantal bewoners, de kunstenaar en het stadsdeel.

  Veel buurtbewoners hebben te kennen gegeven het kunstwerk bestaande uit zestig masten met gekleurde windvanen wel mooi te vinden, maar ze zien de Bogortuin niet als een geschikte plek. Dat het kunstwerk op een groot deel van het park komt te staan, is in verschillende reacties als bezwaar naar voren gebracht. Stadsdeelwethouder kunst en cultuur Dennis Straat: “De voorkeur voor de Kop van Java vind ik meer dan de moeite waard om te onderzoeken. Het is een prachtige plek op het Java-eiland en dit alternatief geeft gehoor aan de kritiek en wensen van de bewoners rondom de Bogortuin.”

  Het stadsdeel wil enkele weken de tijd nemen om te onderzoeken of deze alternatieve locatie mogelijk is. Het is een totaal andere ruimte, die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor stedelijke evenementen. De inpassing van het kunstwerk moet daar wel rekening mee houden. Daarnaast is de toestemming van de gemeente Amsterdam nodig. Na afronding van het onderzoek, wordt het eindvoorstel voor inspraak voorgelegd aan de buurtbewoners. Dit mogelijke alternatief, maar ook het afblazen van het hele project, behoort dan uitdrukkelijk tot de mogelijkheden, aldus Dennis Straat. Na de inspraakperiode doet het nieuwe Dagelijks Bestuur een voorstel aan de stadsdeelraad van Oost, die het eindbesluit neemt.

  Ten slotte heeft Daniel Buren aangeboden het kunstwerk in de Bogortuin tijdelijk te plaatsen om “het bijvoorbeeld twee jaar een kans te geven”. Dennis Straat: “Ik stel het zeer op prijs dat de kunstenaar meedenkt over een oplossing om tegemoet te komen aan de bezwaren van de buurtbewoners. Ik heb zijn voorstel graag in ontvangst genomen en ook dit wil ik eerst uitwerken en zo nodig vrijgeven voor inspraak. Het is dan wel na twee jaar erop of eronder.”

  Met een bewonersbrief volgende week informeert het stadsdeel de buurtbewoners over de diverse alternatieven die Zeeburg nader onderzoekt.

 50. Pingback: Kunstwerk van Daniel Buren ter discussie « Kunst en Buren

 51. Josien

  Dag Marja (en andere omwonenden),
  Toevallig vraag ik me ook al een tijdje af hoe het ermee staat. Eind vorig jaar heb ik nog eens met het stadsdeel gebeld over dit onderwerp en de betreffende medewerker zei dat het onderzoek naar een alternatieve locatie nog loopt. Ik sprak deze week iemand die ik ken die raadslid is in Oost, zij gaf aan dat we er niet van kunnen uitgaan dat het plan definitief van de baan is. Probleem is in ieder geval dat er al een overeenkomst is met Buren begreep ik. Zij adviseerde om een “raadsadres” in te dienen om het onderwerp weer eens op de agenda van de stadsdeelraad te krijgen… Hoewel ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat er serieuze plannen zijn om het kunstwerk ondanks alle tegenstand te plaatsen, is het misschien goed om bij de raad een verzoek in te dienen om te besluiten dat het in ieder geval niet in de Bogortuin zal worden geplaatst?
  Groet,
  Josien

 52. jankarel

  Hoi Josien,

  Dat lijkt me zeker een goed plan, om even te checken bij het stadsdeel en zo’n verzoek ook!

  Groet, Jan Karel

 53. Anton de Goede

  voor de leden van kunstcommissie:

  Chinese wijsheid

  Men vange aan met enthousiasme
  ga voort met iets van tactiek
  houde vol bij wijze van spreken
  en op wanneer niemand kijkt.

  (Jan Emmens, in Propria Cures, aug. 1955)

 54. Thelmaq VanOordt

  Beste allemaal,

  Ik heb helemaal geen brief ontvangen! Anders had ik zeker gereageerd, het ‘kunstwerk’ moet er niet komen! Ik woon In de Bogortuin oneven, heb ik de brief dan gemist?
  Het lijkt me goed een verzoek in te dienen tegen het plaatsen van het betreffende object. En dan voor eens en voor altijd garantie te krijgen dat het er NIET komt.

  Thelma

 55. Jeroen Zonneveld

  Beste buren, volgens mij slapen de honden en waarom zouden wij ze wakker kussen?
  Dus een raadsadres lijkt me te grof geschut voor slechts de beantwoording van de vraag of ze al een alternatieve lokatie hebben gevonden. Ik zou het dus niet doen. Misschien kan dat raadslid dat adviseerde een raadsadres in te dienen zelf een schriftelijke vraag stellen over de stand van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *